Theatermaker
Op de middelbare school kwam René Roza in aanraking met theater...
In de eerste klas van de HBS mocht hij meespelen in ‘Kraanvogel in de schemer’.
Daarna volgden o.a. rollen in ‘De Burgeredelman’(Molière), ‘Schuld en boete’(Dostojewski) en “Als er geen zwarten bestonden moesten ze worden uitgevonden’ (J. Speight).
Ook lid van diverse toneel- en cabaretgroepen in de regio Breda. Voornamelijk om te spelen.
Na de pedagogische academie en militaire dienst, de vooropleiding van de Toneelschool van Maastricht.
Naast het lesgeven aan 6 tot 12-jarigen de vierjarige cursus regie van het NCA (tegenwoordig NVA) met succes afgerond.
Repetitor bij beroepsregisseur en geregeld zijn regies overgenomen , o.a. ‘De Muizeval’(A.Christie). Eerste regie: ‘Verbeurd verklaard’(Tennessee Williams).
Daarna door de jaren heen veel genres geregisseerd. Van klucht tot musical, van whodunnit tot absurd toneel, van Heijermans tot Shakespeare.
Veel stukken ook aangepast aan spelersgroep en/of spelomgeving.
Bijvoorbeeld drie keer ‘De Knecht van Twee Meesters’(Goldoni) geregisseerd: de eerste keer in een verbouwde kleuterschool in Breda, de tweede keer op een theaterzolder in Waddinxveen en de derde keer op het podium van de grote zaal van de Goudse Schouwburg.
Naast regiewerk ook veel schrijfwerk voor theater en cabaret.
Van kindertheater tot montagevoorstellingen voor en met volwassenen.
Daarnaast aankleding van voorstellingen van decor- en kostuumontwerp tot grime.
Verzorging van techniek voor veel voorstellingen.
Ook P.R. voor bijna alle geregisseerde voorstellingen, van uitnodiging tot flyer tot affiche.
Meestal ook de productionele kant van de theaterprojecten van Theaterprojectgroep SPIN.

Een greep uit geregisseerde stukken:


Bewerkingen


Daarnaast een aantal bewerkingen en eigen geschreven stukken, o.a. –‘Oma en zo’ , ‘VIP’ en ‘De kippetjes van Katrijn’ (voor kinderen),

Eigen theaterprojectgroep, SPIN

Theaterprojectgroep SPIN is begonnen in West-Brabant met voorstellingen als ‘Minnen’ (teksten van Pinter en Arrabal) en ‘Een Maand later’ (Jan Donkers, in één voorstelling met de gelijknamige film). Daarna naar de regio Gouda, naast o.a. ‘Krapp’s laatste band’(Beckett) ook de eerste prijs op het Eenakterfestival van Gouda met ‘Vriend’ ( naar ‘Keefman’ van Jan Arends, vervolgens naar Rotterdam, daar genomineerd voor 1e prijs Rotterdams Eenakterfestival in 2006 met ‘De Overledene’ en winnaar van datzelfde festival in 2007 met een controversiële UBU.

 


Medespeler Peter Thissen werd bekroond als beste acteur voor zijn rol van UBU.

Speler:

De laatste jaren weer actief als acteur in diverse amateur- en professionele producties: ‘De overledene’, ‘UBU’, ‘Sex in de Stad’(RCTh), MOM, ‘Melkwoud’ en ‘Het koude kind’ (SKVR).Daarnaast:speldocent, docent drama en theatersport, theatercoach, theater maken met kinderen/jongeren (zowel in klassen-/schoolsituatie als op vrijwillige basis, buurt en campingwerk), theatersport. Ook communicatietrainer, met gebruik van theatrale middelen.

Bestuurlijke functies op theatergebied:o.a. voorzitter ‘Breda’s Toneel’, artistiek leider Theaterprojectgroep SPIN, voorzitter Amateur Theater Promotie Gouda, lid bestuur Rotterdamse Vereniging voor Amateurtheater, lid Raad van Toezicht Nederlandse Vereniging voor Amateurtheater.

 Momenteel werkend aan ‘Verwarringen’ van A.Ayckbourn bij de Tooneelgroep van het Delfts Studentencorps (mei 2009), met ‘Golf’ naar ‘The Wave’(Amerikaans experiment over fascisme uit de jaren ’60) bij Theatergroep Facetten (Vlaardingen) (juni 2009), met ‘Gelukkiger Dagen’ (naar ‘Happy Days’ van S Beckett) bij Stichting De Poel (Rotterdam) (november 2009). Voor SPIN voorbereidingen voor ‘Een bruid in de morgen’(Hugo Claus) – te spelen begin januari 2010 en ‘Het huis van Bernarda Alba’(F. Garcia Lorca) – te spelen eind 2010.